
2,157
Fritiof Nilsson Piraten
Det finns ingenting, som inte hänt, men mycket som inte berättats.
2 weeks ago
Hej Piratenvänner! Här kommer en riktig kuriositet: för hur många visste att det finns en koppling mellan Fritiof Nilsson Piraten och filmen "Gudfadern"? 1990 släpptes albumet "Wine Coloured Days" och singeln "Speak Softly Love" av en svensk popgrupp som kallade sig Bombi Bitt. "Speak Softly Love" är ledmotivet från "Gudfadern", komponerat av Nino Rota. I filmen är musiken instrumental, men med text av Larry Kusik blev den en stor hit med Andy Williams, 1972. ![]()
Varför kallade sig popgruppen Bombi Bitt? Det vet vi inte, någon Piraten-anknytning går inte att finna i deras låtar ... men att sångaren heter Lars Kumlin är en extra liten knorr på det hela - samma namn som PiratenPostens duktige kryss-konstruktör! Ligger här en hund, eller snarare en Piraten-basker begraven? Vi kanske får gräva vidare. Under tiden kan ni njuta av Bombi Bitts låt här:
... See MoreSee Less
Bombi Bitt - Speak Softly Love
youtu.be
Bombi Bitt gör en cover av Nino Rotas ledmotiv till filmen Gudfadern3 weeks ago
Idag startar årets bokrea, vilket väl inte undgått någon 🙂Som bekant finns inte så många Piraten-titlar i tryck för tillfället, men de tre postuma utgåvorna "Historier från Österlen" (1972), "Medaljerna" (1973) och "Bombi Bitt och hans mor" (1974) finns alla tre i nyutgåvor med extramaterial; förord, kommentarer, illustrationer, "bonusnoveller" och en del som aldrig tidigare publicerats. Och alla tre kan fyndas på bokrean, så passa på!
... See MoreSee Less
3 weeks ago
Fritiof Nilsson Piratens litterära produktion var inte stor, sett till antalet böcker. Om vi inte räknar med de postuma utgåvorna, medverkan i antologier eller specialprojekt som ”I Österlen” så är det faktiskt bara 10 böcker. Men det som har skrivits om Piraten, hans liv, hans värld och hans författarskap överstiger vida hans egen produktion - i egenskap av redaktör för PiratenPosten har jag samlat på mig en del… jag räknar till drygt 80 titlar i min ”Piraten-hylla”! Och då är samlingen ändå inte komplett - dessutom tillkommer varje år nya böcker, och är inte det ett bevis på att Piraten fortsätter att vara en författare som engagerar och fascinerar? På bilden här ses bara en del av samlingen 😀
... See MoreSee Less
2 months ago
Varje år i anslutning till Piratens födelsedag (den 4 december) träffas vi i Piratensällskapet för att fira hans dag - numera hålls dessa fester på Hotel Svea i Simrishamn, vilket är mycket passande. Här satt ju Piraten själv så många gånger och åt och drack och skrev på sina böcker. Att man ibland blev tvungen att i princip låsa in honom på rummet för att det skulle bli något skrivet är en annan historia … Men här är några bilder som visar hur trevligt vi hade det. Om 11 månader är det dags igen 😃
... See MoreSee Less
3 months ago
Bertil Widerberg träffade Piraten för en intervju på Savoy i Malmö hösten 1965, och hela intervjun (Sydsvenskan 24/10-65) är rena njutningen för en Piraten-fantast, med en Piraten på utmärkt humör trots att 70-årsdagen närmade sig ("min ålder ska vi INTE tala om!"). Eller vad sägs om denna inledning:![]()
"Han kom om Hamngathörnet, en man distinkt i vimlet. Han gick med en svikt i stegen, och den uppknäppta rocken hade mantelsvaj. Ansiktet var sjökaptensrött under den svarta baskern på sned. Blicken, djupt ur ringbergen av ögonlock och ögonpåsar, var en gammal flodguds: brunnsblank, outgrundlig, bottenlös.![]()
Fritiof Nilsson Piraten styrde uppför trappan till den krog som i hans barndom ännu hette Hôtel Horn. Vid fem års ålder har han själv besökt detta tempel, om än i målsmans sällskap; man skrev 1900, och det var 1901 som källarmästare Horn ändade både sig och sin Malmö-epok med ett tinningsskott på Continental i Köpenhamn.![]()
Och det var 1933 som Piraten formade apoteosen över det förlorade paradiset. Kunde han inte hämta mycket mer än töckniga bilder ur eget minne; så stod en urgammal kypare desto beredvilligare till tjänst för att fylla luckorna. I första kapitlet av Bock i örtagård har Hôtel Horn återuppstått till en högre verklighet än fotografiernas och bouppteckningarnas. Miljön har blivit myt. Människorna har blivit halvgudar. Maten har fått en sakral dignitet. Man tänker på Valhall; och Edda-stilen är där.![]()
Som kyrka i by stod mittpå bordet den sexkantiga brännvinskantinen av silver med de sex kranarna för de sex sorterna: Tiodubbelt Renat, Kummin, Pomerans, Neumanns Aquavit, Blandning och Rehnbergs Sädes. Från denna medelpunkt strålade snapsglasens radier, fyllande två kvadranter mot bordets sidor.![]()
- Vad ska vi börja med? sa Piraten. – Campari on the rocks?"
... See MoreSee Less